Patronii „factotum”

În cele mai dese cazuri, patronii autohtoni sunt oameni care au pornit o afacere de la zero după Revoluția din 1989. S-au confruntat de-a lungul timpului cu fel și fel de provocări, au crescut și au căzut odată cu piața, au avut speranțe și au investit, iar anul 2015 i-a găsit în fruntea unor firme mai mult sau mai puțin de succes, dar care sunt pe piață.

După criza care i-a lovit în 2008 – 2009, au înțeles că trebuie să își lărgească orizontul și să încaseze din mai multe surse, astfel că s-au decis să investească în prezență web și publicitate. După una sau două colaborări eșuate (cu băiatul unei vecine sau cu Gigel care le mai configura calculatoarele din când în când), ajung la concluzia că trebuie să lucreze cu o firmă care știe ce face.

Până aici toate bune, însă după perfectarea contractului se manifestă un fenomen des întâlnit la patronii mai în vârstă, preluat din păcate și de către cei mai tineri: în momentul în care firma profesionistă se apucă de lucru și chiar produce o chestie mișto, la întâlnirile de lucru cu patronul, acesta începe să își impună ideile proprii, uneori împotriva performanței sau a creativității agenției.

Motivele unei astfel de manifestări sunt multiple, fie omul trăiește după dictonul „fac ce vreau pe banii mei”, fie este înconjurat de persoane incompetente și trebuie să le arate permanent drumul corect, fie simte că orice aspect al companiei trebuie să fie o extensie a propriei personalități.

Întrebarea, pentru firmele de publicitate, este ce facem când vedem că omul greșește ? Îi spunem că greșește sau „înghițim gălușca” de dragul contractului ?

Am încercat mai demult cu un client să îl determinăm să renunțe la niște aspecte de prost gust de pe online, ba chiar să schimbe ceva la imaginea brandului, care conține câteva elemente care nu au nicio legătură unul cu celălalt. Am mers până la pragul conflictului. Rezultatul a fost un email în care ni se spunea că „dacă nu sunteți în stare să faceți cum vreau eu, caut pe alții care fac”.

Săptămâna trecută am avut o ședință în agenție, pentru că am dat iar peste un „factotum” la o firmă. I-am adus niște propuneri decente și corecte din punct de vedere al imaginii, dar el vrea cu toată puterea să ne pună să facem ceva care este ciudat și nu-l ajută cu nimic la promovare.

Ca să fim sinceri, am ales să continuăm contractul, știm că nu este corect, dar 75% dintre companiile cu care lucrăm au astfel de patroni.

Sfat practic pentru patroni: sigur vă pricepeți la afacerile voastre, dar lăsați profesioniștii să-și facă treaba, dacă tot i-ați ales.